Риби
Риби

Риби

Аз се надявам

Първи управител: Нептун

Втори управител: Юпитер

Ден: Понеделник

Цвят: Морско синьо, воднисто зелено

Камък: Аквамарин

Метал: Сребро

Стихия: Вода

Кръст: Мутабилен

От една страна Рибите са алтруисти, винаги готови да се жертват за другите, а от друга  самите те понякога не са наясно защо постъпват по определен начин, държат се неадекватно, отдават се  на различни съблазни и т.н. Но силно развитата им интуиция винаги им показва правилната посока към успеха. Обикновено имат слабост към изкуствата и са много творчески натури.

Рибите имат широк поглед върху нещата, който им помага да мислят глобално. Те са щедри, снизходителни и не обичат да отмъщават. Имат философска представа за живота. С висока самооценка са и притежават фин вътрешен критерий. Обичат да бъдат по детски хвалени, да им се покаже колко са добри и значими.

Любовта за Рибите е насочена към всички нещастни, бедни, унижени, оскърбени и др. подобни. Това е нещо като обезличена любов, която се проявява не към конкретен човек, а към нещо, което предизвиква тяхната жалост.

Грижат се за слабите хора и думата „съжалявам” при тях е синоним на „обичам”. В личен план търсят най-вече топлина и отбягват студените хора.

Рибите много добре усещат как се развиват отношенията в даден колектив. Ако говорим за духовната сфера, можем да намерим лидери от този знак в най-различни религиозни течения. 

Те са много нежни и грижовни родители, а жените са и добри домакини; семейството и домът за тях имат огромно значение.

Имат неангажиращо отношение към дисциплината. Ако искаме от тях да сложат някакъв ред или да свършат нещо, трябва да чакаме с години това да се случи. Те са много неорганизирани.

Тъй като най-слабото място на Рибите е логиката, те предпочитат да действат интуитивно. Много от представителите на този знак са затворени хора, което обаче се компенсира от факта, че са много доброжелателни и готови да помогнат. Обаче трудно общуват или допускат някого до себе си.

Рибите пък постоянно се жертват за другите и живеят в илюзорен свят, който за тях е много по-реален, отколкото действителният.

Вътрешният свят на Рибите е много по-реален от външния. След като направят обработка на всички свои вътрешни лаборатории се получава интересен резултат: създават своя измислена реалност, творят в нея и обичат да пребивават там. „Всеки плува в своя кораб”, никой не може да разбере какво става вътре в тях, но когато са там, те са много щастливи. От тук идва тяхната мечтателност, склонност да говорят на непонятен за нас език, поради което ние смятаме, че са неадекватни.

Когато Рибите говорят за нашия, реалния свят, те усещат в него най-фините нюанси, които за тях са много по-важни, отколкото големите факти.

Вътрешната им реалност винаги им дава собствени нравствени норми и критерии. Затова понякога може да ни изглеждат изключително безсъвестни и сякаш в определени моменти не постъпват добре. Те приемат всичко и не различават добро от зло. Опират се само на своята интуиция и емоции.  

Понякога високо еволюиралите Риби могат да достигнат до много извисена любов. Материята, от която са направени, е много фина. Притежават изключително висока чувствителност, реагентност, впечатлителност, много ярко въображение, но, при наличието на всички тези хубави качества, са лишени от възможността да виждат реалността в живота.

Най-често срещаният мъж Риба е много деен, активен човек, вършещ едновременно няколко неща, съвместяващ различни направления, изповядващ различни гледни точки и смесващ всичко в една каша. Дава множество обещания, които не може да изпълни, защото няма нито време, нито сили за това.

При Рибите винаги липсва критичният поглед върху света. Повлияни от своите мигновени чувства, те са готови да се включат във всяко начинание и смятат това за постижимо, но не могат да преценят реално дали това е така и да проявят организираност.

По-извисените Риби са потопени в себе си мечтатели, мистици, философи, учени предимно от интуитивен тип, които се затварят в своето вътрешно пространство и могат да живеят там без да излизат от къщи. Но и те се нуждаят от любов, близост и внимание и затова при добро стечение на обстоятелствата могат да живеят добре в семейство.

Освен техните занимания и близкия им обичаен кръг от хора друго не им трябва. Това е най-разпространеният женски тип Риби. Макар че на външен план видовете от тази зодия се различават,  вътрешно са изключително подобни. Както активният мъжки тип, така и женският са дълбоко интровертни. Винаги запазват стремежа си да се гмурнат в своя вътрешен свят.

В Рибите се събира по нещо от всички зодиакални знаци, пречиства се и остава това, което в бъдеще може да даде нова тема.

Рибите са подвижен знак със силно изразена двойственост. На повърхността виждаме приливи, отливи и вълни, сякаш постоянно нещо се променя, а вътре има тихи, невидими за нас течения, за които Рибите не говорят. Ние не можем да разберем какво се случва вътре в такъв човек, поради това околните винаги ги обвиняват в лицемерие и изменчивост. В тях се усеща един собствен, обособен живот, изпълнен с уникални възприятия, символи и образи. Това е знак, който се потапя изцяло в себе си.

При цялата си външна подвижност и общителност Рибите са изключително интуитивни, чувствителни и реагентни, но психологически погледнато са затворени и много е трудно да се доберем до тях.

Рибите притежават свое възприятие, което е много дълбоко и своеобразно. Имат своя система от символи. Взимат необикновени решения, а собствената им истина произлиза отвътре. Имат си своя представа за това кое е добро и кое зло. Могат да имат идеална чувствителност, възприемчивост и състрадателност. Те са влюбчиви и могат да останат верни на избраника.

В Рибите наблюдаваме три модела. Едните са повърхностни; другите са дълбоки с наситен вътрешен живот, привързват се към дома, професията или се потапят в своята стая или кабинет, но във всички случаи намират занимание за душата си. Третият  тип се объркват под въздействието на външната среда, с лекота поемат ангажименти, а после забравят да ги изпълнят. Получава се раздвояване: или се объркват, или отговарят на импулсите, но пребивават в собствен свят. Т.е. външно се съгласяват, но вътрешно продължават да си живеят своя отделен живот. В тях има някаква странност, отвъдност, нещо различно и без земен аналог.

Притежават уникално чувство за форма и красота. Освен това имат образно мислене, силната им интуитивност е лишена от каквато и да било логика. Движението на мисълта става въпреки логиката, следвайки интуицията. Това е интуитивно, дори на моменти гениално мислене.

На пръв поглед те лесно се вписват в обстановката или ситуацията, защото вътре в себе си  изобщо не участват в нея. Виждаме как човекът външно ни кима, усмихва се, но знаем, че го няма с нас. Външно изглеждат пластични, но на вътрешен план е много трудно да им повлияем. Те ще отстъпят на нашата молба, защото не обичат конфликтите, а защитата им ще бъде да се затворят в себе си. По-лесно им е да ни кажат „да”, защото е много дълго да ни обяснят защо „не”, затова веднага се съгласяват.            

Когато срещнат трудност в живота, Рибите потъват в себе си и си създават своя реалност. Много късно осъзнават нещата, преболедуват ги, но се оказва, че са загубили години наред да вървят в грешна посока.

Често се заблуждават в хората, не различават кое е реално и кое не. Затова непрекъснато попадат в объркани житейски ситуации. Съзнанието им приема всичко. В тях са объркани дори настоящето и бъдещето, всичко е слято и няма противопоставяне на тези неща.

Страхуват се да не се хванат на нечия въдица – така се изплъзват от стабилността и обвързването. За тях една неопределена, размита ситуация е вид защита. Готови са да се изплъзнат и да загладят нещата, или да изчезнат, когато дойде времето за решение или действие. Готови са да се привържат, само ако това чувство извира от тях самите. Стабилността за Рибите се изразява във вътрешния им живот.

Това, което за тях има стойност, са илюзиите им. При Рибите устойчивост носи не истинската външна форма, а по-скоро вътрешната им привързаност към любимия предмет, човек, ситуация. Затова ни е много трудно да ги разберем, но не бива да се борим с техните качества, защото това няма смисъл.

Силата на Рибите и основното им качество е, че нямат изразен център. При тях съществува голямо чувство за дълбочина. Те са променливи, при което остават верни на себе си.

По отношение на работата, те обичат индивидуалната такава, ако може и да е надомна, би било прекрасно за тях. Ако се занимават с изкуство, са ненадминати. Няма област на това поприще, в която представител на този знак да не е оставил диря. Хора със силно влияние на Рибите създават безсмъртни произведения на изкуството.

По отношение на партньорството на Рибите не им е лесно. Те усещат и най-малките колебания и промени в настроението на половинката си. При тях има тенденция да слагат розови очила и да живеят с илюзии и грешна представа за самите отношения. Заради тази свръхчувствителност те придават прекалено голяма важност на незначителни неща. Техният партньор често не знае как да се държи с тях. В един момент могат да се разтапят от любов и щастие, а в следващия - да ридаят от чувство за самота и отхвърленост.

Зодиите през 2024г.Зодиите през 2024г.