Дева
Дева

Дева

Аз анализирам

Управител: Меркурий

Ден: Сряда

Цвят: Жълт

Камък: Сапфир, Ахат

Метал: Живак

Стихия: Земя

Кръст: Мутабилен

За Девата е много важно възпитанието. Това, което е научила в детството си ѝ остава за цял живот като навик. Да променяш навиците на една Дева е безсмислено занимание. Това, което умее, върши много бързо, леко, живо и свободно. Специалист е в тази област.

Умът на Девите е силната им страна - стремят се всичко да подредят. Удоволствие е да четеш лекции, написани от Дева. В мисленето си подреждат и разпределят всичко по точки. Въвеждат ред в собствения си свят.

Тук трябва да отбележим, че прословутата подреденост и педантичност на този знак може да не се изразява в дома и домакинството, а най-вече в сферата, която за него е най-важна !

Девата възприема света най-диференцирано от всички знаци. Тя иска да подреди всичко в една ясна схема.

Тези хора са систематични и в мисленето, и  в поведението си, също и аналитични, рационални и логични.

В организма с този знак е свързана храносмилателната система и мисленето, менталния слой. Като знак на пълната диференциация, Девата винаги и постоянно отхвърля ненужното и усвоява полезното.

В менталната сфера това качество се използва за детайлизиране на  информацията, която се разчленява и обмисля. Девите разбират нещата дълбоко, но на рационално ниво. Като че ли в ума си имат полици и чекмеджета с информация. Винаги съотнасят новото към старото, подреждат всяка нова информация на подходящото място. Разбирането при Девите не означава приемане. Те трябва да усвоят нещо, за да го направят част от своето знание. Мисленето при тях е храна за ума.

Те притежават великолепен интелект, строг аналитичен ум и всичко това заедно с невероятната им памет ги прави прекрасни учени и изследователи. Девите се стремят към знанията и обичат да учат.

Хабят много сили и време, за да анализират всяка своя крачка. Нито една дреболия не се изплъзва от погледа им. Затова тяхната пунктуалност намира своето приложение в професии, изискващи обстоятелственост и точност.

Девите имат много детайлно мислене. Техните постъпки и действия се ръководят винаги от навика или предпоставката за рационалност. Девите лесно се обучават и много прецизно и педантично се отнасят към възложените им задачи.

Девата трудно допуска някого или нещо близо до себе си. Тя  първо сортира и определя за себе си какво и кого може да приеме и какво и кого не.

Повишено нервно възбудима е, с особен стремеж към чистота, внимание към хигиената, особено в зрялата си възраст. Внимателна е и към храненето, към всичко, що касае здравето, пречистването и изхвърлянето на ненужното.

Когато възприема нещо ново като процес на обучение, тя е бавна и предпазлива, има много голяма логичност, прецизност и обстоятелственост в речта. Изказът ѝ е построен  акуратно и прецизно.

По отношение на чувствата е оригинална, но в емоционалното ѝ развитие има задържане след пубертета. Нея  трябва да я събудиш като Спящата красавица, която чака своя принц. Емоциите при Девата често са повърхностни, тя има неконфликтен стил в общуването, много е мека, създава дружелюбна атмосфера, но се ръководи от рационални подбуди дори в любовта.

Надеждността, стабилността и устойчивостта са по-важни за нея, отколкото емоциите. Тя трудно се сближава с хората, отношенията не са дълбоки. Ако обаче допусне някого до себе си, впоследствие много се привързва и проявява преданост и грижовност.

Девата е неуверена в себе си, не е толкова самолюбива като повечето знаци. Крие своето Аз. Това я прави незаменима в сферата на обслужването. Рядко достига ръководни длъжности, но, ако го направи, това е с цената на голям труд и постоянство. Често болезнено се страхува, че няма да я оценят по достойнство - не го показва, но вътрешното усещане е такова. Може да се държи високомерно и надуто, като демонстрира външно величие, но отвътре е несигурна.

Много е традиционна - приема такъв начин на живот, в какъвто е израснала, ръководи се от съсловие, класа, каста; има стереотипно поведение. Обича да принадлежи към определен кръг, да поддържа образцови роднински отношения.

В проявата на чувствата е сдържана и сериозна.

Девата дълго анализира преди да предприеме нещо. Липсва ѝ авантюризъм и способност да рискува. Но пък е постоянна и надеждна в това, с което се захваща.

Много е грижовна и изпитва необходимост да има някой до себе си, за когото да се грижи. Нуждае се от партньор, тъй като тя не е знак самотник. Когато е самотна, се чувства крайно неуютно.

Има повишена готовност да се чувства виновна. Остро възприема упреци и ги взима на сериозно. Като реакция при нея се включва критиката. Ако предявяваме много претенции към Девата и я упрекваме,  можем да я лишим от чувство за сигурност в себе си или желание да има каквото и да било общо с нас.

Тя е домашен знак, избирателна е в контактите. В колектив се чувства неуверено. Предпочита малките компании, където може да предвиди действията на всеки. В по-късна възраст добре се стабилизира, успява да създаде свой по-устойчив свят.

Девата управлява умствената дейност. Тя  е добър специалист, много изпълнителна, но на нея трябва да ѝ се обясни много подробно всичко, когато за първи път се захваща с определена работа; трябва да бъде  добре обучена.

 Девите се страхуват да останат ненужни. По свой специфичен начин си представя какво е самотата. Не се нуждае от взаимно разбиране и не полага достатъчно усилия, за да го постигне. Стабилност, надеждност и дружелюбност в отношенията са достатъчни за нея. На първо място се нуждае от доверие, вярност, сигурност, топлина. Склонна е да прости много неща, защото е търпелив знак.

Както казахме, Девите изпитват силна необходимост да бъдат нужни – от тук произлиза тяхното трудолюбие, те постоянно са заети с нещо. Не умеят да почиват, да релаксират - вроденото си напрежение разреждат с труд и дейност.

Девата не може да се отдаде на удоволствието, липсва ѝ способността да се отпусне. Нейната сила е рационализмът.

Слабо вярва на интуицията си, повече разчита на великолепния си ум, който често се опитва да използва и за критика на „божествената мъдрост”. Рядко е религиозна, но ако се възпитава в духа на вероучението, тогава вярата ѝ е непоколебима.

За да реализира или постигне нещо, на Девата са ѝ нужни цял куп различни схеми и методики. Съвременната Западна медицина е под управлението на знака Дева. Тя няма понятие за човека като цялостност. Всички лекари са тесни специалисти в някоя област. 

Девата е целител по рождение. Има таланта да разбира добре същността и предназначението на лекарствата и медицинските въпроси. Девите са „ходещи медицински енциклопедии”. 

Мъжете Дева са най-трезвият тип от целия зодиак; те са педанти и буквоеди. Техният Бог е законът, инструкциите, правилата и предписанията. Те са родени критикари, наставници, счетоводители. Финият и дълбок анализ са им присъщи с пълна сила. Тяхната трезва разсъдливост, пресметливост и икономичност е предпоставка за заемане на добри постове. Те винаги боравят с неоспорими факти и аргументи в работата си.

Постоянно се стремят към трупане на материални и духовни ценности. Почти никога не предприемат рискове. Тяхната „ахилесова пета” е повишената обидчивост. Всяко пренебрежение ги засяга дълбоко.

Съпругите си избират с присъщата им пресметливост и разсъдливост. Кандидатката трябва да представлява умерен по себестойност и уникален по брой таланти и способности екземпляр, като в едно лице да бъде добра домакиня, колега, приятел, дама, секретарка, майка и началник финансов отдел на семейството. Те решават да сключат брак чак след дълги колебания и размисли и щателен подбор. При Девите разводите се срещат значително по- рядко, отколкото при другите знаци.

Техните страсти са дълбоко потиснати  и скрити в най-тъмния ъгъл на душата им. Любовните разочарования понасят стоически, без да излизат отвъд рамките на благоприличния тон.

Жените Деви са образец на надеждност, преданост, принадлежност, старателност и акуратност. Те не само са умни и съобразителни, но и красиви, поддържани и спретнати. В работата ги уважават и ценят.

В любовта щателно преценяват и мерят всичките „за” и „против” на връзката. Постоянно се чудят и питат дали изборът им е правилен или не. Взимането на окончателно решение за тях е едно от най- трудните неща в личния им живот. Целомъдрени са и често в брака им може да отсъства страстта и любовта. Това компенсират обикновено с работа. Интелектът им играе ролята на параван, зад който надеждно е скрито всичко, което те не желаят да показват. След първото любовно разочарование Девите стават още по-предпазливи и изборът на следващ партньор става още по-труден и щателен.

Зодиите през 2024г.Зодиите през 2024г.