АСТРОЛОЗИТЕ НА БЯЛОТО БРАТСТВО - НИКОЛАЙ ДОЙНОВ

Кратка история за живота на един от първите известни български астролози.

Божидар Ръсовски

6/24/2021

Николай Дойнов
Николай Дойнов

Николай Дойнов

Николай Дойнов е ученик и последовател на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно). Той е роден на 18 декември 1904г. в Габрово, в семейството на Никола и Кина Дойнови и има още двама братя и една сестра.

Учи в гимназия в родния си град, като свободното си време обичал да се разхожда в планината и да бъде сред природата. По-късно изучава математика, астрономия и физика в Софийския университет. В този период става един от първите заселници на т.нар. Баучерови поляни (днешния квартал Изгрев), където дейно участва в изграждането на културния център на Бялото Братство – Изгрева.

Животът в Братството и разговорите с Учителя оказват голямо влияние в живота на Николай Дойнов. Духовните му търсения намират източник, с който да може да работи до края на живота си. Освен към светските науки, в него се събужда интерес към окултните закони и техните практически приложения. Търсенията и достиженията си, той описва в множество лекции и книги, като „Ръководство по астрология, френология и хиромантия“, „Науката на първата човешка раса“, „Звездният мир АСТРОЛОГИЯТА“ и много други.

За разлика от изброените, в автобиографичната си книга „И очите ми видяха Изгрева“, Дойнов описва един труден житейски път, изпълнен с много обрати. Как въпреки образованието си, той дълги години работи като строителен работник, как успява от нищото да стигне до нивото на човек, който спечелва милиони и как губи всичко след това. И дори се озовава в концлагера в Белене, където заедно с много други е подложен на големи лишения и тежък физически труд.

Хороскопът на Николай Дойнов
Хороскопът на Николай Дойнов

Хороскопът на Николай Дойнов (Показана е Космограма, тъй като час на раждане не е известен)

Всички изпитания, през които преминава говорят за силния дух на един търсещ човек, които не успяват да го сломят и да го отклонят от пътя и целите, които си е поставил. Интересно е това, което той разказва за богомилството, Боян Мага  и Св.Иван Рилски: „Истинският идеолог на богомилството не е онзи обикновен поп, а синът на цар Симеон - Боян Мага.

Но да започнем от началото. По време на учението си в Магнаурската школа синът на Борис I - Симеон, се залюбил със византийската принцеса. Мислел да се ожени за нея, но баща му поверил престола на другия син, Владимир.

Симеон преценил, че това го лишава от възможността да поиска ръката на любимата си и се оженил за дъщерята на куманския цар, който по това време дошъл при Борис по държавни дела. От този брак Симеон имал двама сина - Иван (Рилски) и Михаил.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски

Св. Иван Рилски

Но когато по-късно Борис I сваля от престола Владимир и възкачва на него Симеон, преградите между него и византийската принцеса вече отпадат и скоро тя му става жена. От този втори брак се раждат още двама сина - Боян (Мага) и Петър.

Царският син Боян следвал школите в Багдад и Цариград, изучавал окултни науки във Вавилон и Египет и понеже имал благороден и остър ум, изучил всички философски учения, усвоил много тайни и лечителски методи.

Огромните му познания и личният му опит като представител на висшите кръгове му позволили да осъзнае колко бързо истинското христово учение било изкривено и приспособено към нуждите на управници и духовници, а самият Христос от вестител на любовта и свободната човешка воля бил превърнат в средство за сплашване и подтискане, за опазване властта на владетелите и техните първи помощници - духовенството.

Когато се върнал в България, Боян излекувал от тежка болест дъщерята на поп Богомил, а той в знак на признателност и преклонение започнал да проповядва идеите му сред народа.

Боян Мага
Боян Мага

Боян Мага (картина на Лили Димкова)

Странният царски син имал много противници в двора на баща си - войнствените боляри го мразели, защото уговарял баща си да не воюва, страхували се от него заради тайните му знания и умения.

Решили да го убият, но един близък на Боян слуга го предупредил и още на следващата утрин по тъмно той се измъкнал от двореца. Отишъл в Русия, където продължил да проповядва и лекува.

Един от най-верните последователи на Боян Мага бил брат му - Иван (Рилски). Той приел учението му с голяма искреност, напуснал двореца и със съдействието на други богати съмишленици построил Великата рилска обител, превърнал я в духовен център на чистото Христово учение.

Брат му Петър, който вече се бил качил на българския престол, получил инструкции от Цариград да вземе остри мерки срещу разпространението на богомилството. Започнали се страшни гонения, лумнали клади.

Поп Богомил
Поп Богомил

Поп Богомил (картина на Лили Димкова)

Петър искал да се срещне с Иван Рилски и да го убеди да се откаже от идеите си, но Иван въобще не го приел и продължил делото си докрай. Самият патриарх на Симеонова България - Стефан, станал богомилски епископ. Цял един народ се устремил към съвършенството в планетарен аспект.

От България това учение плъзнало из цяла Европа и хвърлило в ужас царе, папи, патриарси. За това може да се говори много, защото всичко, което е писано досега за богомилите, е лъжа.

По-точно продължава да се тиражира лъжата, а истината се крие под девет ключа в хранилищата. Но тя е жива и все един ден ще излезе - чиста и блестяща - пред очите на всички...

До края на живота си Николай Дойнов изнася лекции, пише множество статии и книги, с които открехва врата към по-добро познание към окултизма и езотериката. Прави множество астрологични консултации и остава един от първите български астролози, проправяйки път и на други в изучаването на този древна наука. 

Източници:

Книги от Николай Дойнов - ТУК

Още картини от Лили Димкова - ТУК

МИШЕЛ ГОКЛЕН – АСТРОЛОГИЯ И НАУКА

Мишел Гоклен и неговите статистически изследвания, свързани с астрологията.

Мишел ГокленМишел Гоклен
РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ В БЛИЗНАЦИ

30 МАЙ 2021г.÷ 23 ЮНИ 2021г. (ПРОГНОЗА ПО АСЦЕНДЕНТ)

Ретрограден Меркурий 2021г.Ретрограден Меркурий 2021г.